Η Ανοικτή και Υπεύθυνη Έρευνα και Καινοτομία αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ολοκλήρωση αλλά και την άμιλλα της επιστημονικής έρευνας.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) επενδύει πάνω σε υποδομές και υπηρεσίες υποστήριξης ερευνητών/ριών των μελών-Ιδρυμάτων του, συνδέεται με το ευρωπαϊκό οικοσύστημα φορέων για την Ανοικτή Επιστήμη και αναπτύσσει με άλλους εταίρους εκπαιδευτικές ενότητες για την προώθηση καλών πρακτικών σε συνιστώσες της, όπως η Ανοικτή Πρόσβαση και τα Ερευνητικά Δεδομένα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο έργο PATTERN (Piloting open and responsible Activities and Trainings Towards the Enhancement of Researchers Networks), ο ΣΕΑΒ παρέχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα QuickStart στην Ανοικτή Επιστήμη που υλοποιείται τόσο με σύγχρονους όσο και ασύγχρονους τρόπους για όλη την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα της χώρας.
Πρώτη φάση
Η παροχή της πρώτης φάσης του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με τα Κέντρα Διδασκαλίας και Μάθησης των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλίας και Δημοκριτείου Θράκης. Η φάση αυτή εστιάζει στη Διαχείριση των Ερευνητικών Δεδομένων. Σύντομα θα διατεθούν ασύγχρονες και αυτορυθμιζόμενες (self-paced) εκπαιδευτικές ενότητες, για τις οποίες όμως θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Σε ποιούς/ες απευθύνεται
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους/ες ερευνητές/ριες με μικρή ή καθόλου προηγούμενη εμπειρία που θέλουν να ενημερωθούν με σύντομο και διαδραστικό τρόπο για τη σημασία της Διαχείρισης Ερευνητικών Δεδομένων.
Μαθησιακοί Στόχοι
Γενικός σκοπός είναι να βοηθήσει στην κατανόηση βασικών εννοιών και πρακτικών της Ανοικτής Επιστήμης στον τομέα της Διαχείρισης Ερευνητικών Δεδομένων. Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γνωρίζετε:
Διαχείριση Ερευνητικών Δεδομένων
- Κατανόηση της σχέσης μεταξύ FAIR, ανοικτών δεδομένων και Διαχείρισης Ερευνητικών Δεδομένων.
- Αναγνώριση της σπουδαιότητάς του Σχεδίου Διαχείρισης Δεδομένων και του τρόπου δημιουργίας του.
- Ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου των μεταδεδομένων και των μορφότυπων των αρχείων.
- Γνώση του τρόπου χρήσης μόνιμων αναγνωριστικών (persistent identifiers), αξιόπιστων αποθετηρίων (trusted repositories) και «σημασιολογικών αντικειμένων» (semantic artefacts).
- Εξοικείωση με την ανακάλυψη δεδομένων (data discovery), την πνευματική ιδιοκτησία, τα πνευματικά δικαιώματα, την αδειοδότηση και τον GDPR.
Τρόπος συμμετοχής
- Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom και προσφέρεται δωρεάν στα μέλη των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.
- Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι υποχρεωτική η εγγραφή μέσω του παρακάτω συνδέσμου.
- Η εγγραφή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024 και για να είναι έγκυρη απαιτείται η χρήση του ιδρυματικού σας email.
Βήμα 1
Κάντε την εγγραφή σας μέσα από την πλατφόρμα του Zoom. Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ιδρυματικό σας email.
Βήμα 2
Αναμείνατε την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας.
Βήμα 3
Αφού λάβετε την επιβεβαίωση, εγγραφείτε στην εκπαιδευτική πλατφόρμα.
QuickStart
στη Διαχείριση Ερευνητικών Δεδομένων
1. Τι είναι η FAIR RDM και γιατί πρέπει να την κάνουμε;
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, ώρα 12:00 μ.μ.
2. Σχεδιασμός για FAIR: εισαγωγή στην RDM και στα DMPs.
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2024, ώρα 12:00 μ.μ.
3. Ξεκινήστε να εφαρμόζετε την FAIR RDM στην πράξη.
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024, ώρα 12:00 μ.μ.
4. Εμβάθυνση στην εφαρμογή της FAIR RDM - μέρος 1
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024, ώρα 12:00 μ.μ.
5. Εμβάθυνση στην εφαρμογή της FAIR RDM - μέρος 2
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024, ώρα 12:00 μ.μ.
Συνήθεις Ερωτήσεις
Ναι, δίνεται βεβαίωση συμμετοχής σε όλους/ες που ολοκληρώνουν κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης. Για την παροχή της βεβαίωσης απαιτείται η ενεργή συμμετοχή σε τέσσερις από τις πέντε συνεδρίες.
Σε αυτή τη φάση προσφέρεται μόνο η σύγχρονη και απομακρυσμένη παρακολούθηση της ενότητας της Διαχείρισης Ερευνητικών Δεδομένων. Όταν προστεθούν και άλλες ενότητες, τότε οι ενδιαφερόμενοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπως θα το επιθυμούν, εάν πρόκειται για ασύγχρονη ενότητα, ή όπως θα το επιτρέπει η διαθεσιμότητα, αν πρόκειται για σύγχρονη ενότητα, αποκτώντας έτσι μια πλήρη εικόνα των θεματικών που καλύπτουν τα μαθήματα.
Για να προάγουμε ένα θετικό και επαγγελματικό μαθησιακό περιβάλλον, ενθαρρύνουμε τις παρακάτω συμπεριφορές σε κάθε δραστηριότητα και επικοινωνία:
- Χρήση φιλικής και συμπεριληπτικής γλώσσας.
- Σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες.
- Αξιοπρεπής αποδοχή της εποικοδομητικής κριτικής.
- Εστίαση στο συμφέρον της κοινότητας.
- Επίδειξη ευγένειας και σεβασμού προς όλα τα μέλη της κοινότητας.
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε δυσάρεστη ή ακατάλληλη κατάσταση παρακαλούμε ενημερώστε άμεσα, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μέλη των διοργανωτών.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "PATTERN: QuickStart στην Ανοικτή Επιστήμη" υλοποιείται από τον ΣΕΑΒ μέσω του ευρωπαϊκού έργου PATTERN (Piloting open and responsible Activities and Trainings Towards the Enhancement of Researchers Networks, HORIZON-WIDERA-2022-ERA-01).