Skip to content
Menu
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

  • Νέα
  • Ανοικτή Πρόσβαση
    • Ευρετήριο επιλέξιμων περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Οδηγός διαθέσιμων επιλογών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Παρακολούθηση Ανοικτής Πρόσβασης
    • Open Research Europe
  • Ανοικτά Δεδομένα
    • HARDMIN
      • Οδηγός χρήσης του HARDMIN
    • HERMES
      • Οδηγός χρήστη (για βιβλιοθηκονόμους)
  • Υποστηρικτικό υλικό
    • Συνήθεις ερωτήσεις
    • Προωθητικό υλικό
    • Αξιολόγηση εκδοτικών επιλογών
  • Σχετικά
    • Ανοικτή Πρόσβαση στην Ελλάδα
    • ResBios: Υπεύθυνη Έρευνα & Καινοτομία
  • English
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

HERMES

Εισαγωγή

Το HERMES (Higher Education Research Metrics System) είναι ένα έργο του Συνδεσμου Ελληνικων Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, HEAL-Link (Hellenic Academic Libraries Link), χρηματοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το σύστημα HERMES – Higher Education Research Metric System, αναπτύχθηκε με στόχο την συγκέντρωση, ανάλυση και στη συνέχεια την κατάλληλη προβολή βιβλιομετρικών δεδομένων και δεικτών απόδοσης των επιστημονικών δημοσιεύσεων των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η προβολή γίνεται σε επίπεδο Ιδρύματος, Τμήματος και τέλος συγγραφέα.

Σκεπτικό

Ο στόχος του έργου αυτού είναι η ανάπτυξη ενός συνόλου εργαλείων και μεθόδων για τη συλλογή, ανάλυση και οπτικοποίηση των ερευνητικών εργασιών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ελληνικών πανεπιστημίων. Το HERMES στοχεύει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ευφυΐας των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την ανάπτυξη ενός σύστηματος και μιας μεθοδολογίας που παράγει υπευθύνους δείκτες. Στο πλεονέκτημα του συστήματος είναι οι απεικονίσεις επάνω σε διαδραστικές οθόνες. Ως αποτέλεσμα αυτών των δυνατοτήτων, οι κινήσεις επιτρέπουν την πλοήγηση στα δεδομένα και στους δείκτες σε μεγάλη κλίμακα.

Δεδομένα

Στη δεύτερη φάση υλοποίησης, η συγκέντρωση των δεδομένων γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω της χρήσης προγραμματιστικών επαφών (API) δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τις διεθνείς βάσεις βιβλιογραφικών δεδομένων Web of Science και Scopus.

Δείκτες

Το σύστημα παράγει δεκαπέντε πρωταρχικούς δεικτες, οι οποίοι μπορεί να αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα, όπως ένας ερευνητής, και σε συλλογικά όργανα, όπως Τμήματα και Ιδρύματα. Ένας δείκτης αναφέρεται στα επιστημονικά πεδία που η κάθε οντότητα δραστηριοποιείται, σε δυο επίπεδα, δηλαδή σε κυρία κατηγορία και σε υποκατηγορίες. Οι δείκτες που παράγονται είναι:

  1. Number of papers of a person by year
  2. Number of papers of a person by three years
  3. Number of papers of a Department by year
  4. Number of papers of a Department by three years
  5. Number of papers of an Institution by year
  6. Number of papers of an Institution by three years
  7. Number of papers by scientific field (in two levels)
  8. Number of collaborations with other Departments
  9. Number of collaborations with other Institutions
  10. Number of citations of a person
  11. Number of citations of a Department
  12. Number of citations of an Institution
  13. h-index indicator of a person
  14. h-index indicator of a Department
  15. h-index indicator of an Institution

Οι δεικτες είναι πρωτίστως ποσοτικοί και δείχνουν τα κυρία μεγέθη παραγωγής, είτε τον τελευταίο ημερολογιακό χρόνο, δηλαδή ως τις 31/12 του προηγούμενου έτους, είτε τα τελευταία τρία χρόνια.

Ιδιότητες

Στόχος του HERMES είναι να αυτοματοποιηθεί τη διαδικασία και να την κάνει πιο φιλική για χειριστές δεδομένων που δεν έχουν μεγάλη εξοικείωση με τα βιβλίομετρικά στοιχεία, να γίνει πιο τακτική και επαναλαμβανόμενη παραγωγή δεδομένων σε χρόνους επιθυμίας των χρηστών, και να ευαισθητοποιηθεί η ερευνητική κοινότητα για τις προκλήσεις που επιφέρει η επισκόπηση των ποσοτικών δεδομένων.

  • Συλλογή: Το σύστημα χρησιμοποιεί δεδομένα από μια ξιοπιστη βαση δεδομένων και αξιοποιείται τα διαφορά επίπεδα λεπτομέρειας της πληροφορίας του. Αναγνωρίζει τους περιορισμούς των δεδομένων αυτων, αλλά εύκολα μπορεί να διαχειριστεί και να επεξεργαστεί δεδομένα από άλλες πηγές.
  • Εισαγωγή: το σύστημα απαιτεί την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια από τον χειριστή/βιβλιοθηκονομο για να επεξεργαστεί τα δεδομένα. Σε αυτό το στάδιο η εισαγωγή δεδομένων είναι χειρονακτικής, αλλά θα αναζητηθούν νέοι τρόποι αυτοματοποίησης της διαδικασίας, μέσω προγραμματίστικων διεπαφών.
  • Ανάλυση: το hermes υπολογίζει αυτόματα ένα προκαθορισμένο σύνολο δεικτών, βασισμένο σε δεδομένα που εισάγει ο χειριστής. Η χρήση ενός συγκεκριμένου εύρους διαύλων οντοτήτων κάνει το όλο εγχείρημα διαυγές. Νέοι δεικτες αναμένονται να προστεθούν σε επόμενες φάσεις του έργου, ενώ τα δεδομένα θα αναβαθμίσουν τις αναλύσεις εάν παρέχονται σε προτυποποιημένες μορφές.
  • Οπτικοποίηση: το hermes χρησιμοποιει απλές μορφές οπτικοποίηση δεδομένων, ώστε οι αναλύσεις του να είναι προσιτές σε όλους. Τα γραφήματα που χρησιμοποιεί είναι πίτες, μπάρες, σφαίρες, ενώ τα δίκτυα είναι προς το παρόν ηλιοκεντρικά, δηλαδή αναφέρονται σε ένα μόνο ίδρυμα, αυτό της βασικής αναζήτησης.

Ετικέτες

American Chemical Society Brill covid-19 DeGruyter F1000 IEEE OpenAIRE Open Library for Humanities Open Research Europe PATTERN SCOAP3 SpringerNature Wiley Ανθρωπιστικές επιστήμες Κοινωνικές Επιστήμες έρευνα αδαμάντινος δρόμος αναστολή αναφορές ανοικτά δεδομένα ανοικτή επιστήμη ανοικτή πρόσβαση ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι αρπακτικά περιοδικά βίντεο δημοσιεύσεις διακοπή εκδότες εκπαίδευση εκπαίδευση χρηστών ελληνικά περιοδικά επιστημονικά περιοδικά επιστημονική επικοινώνηση εργαλεία ερευνητές ερευνητικά δεδομένα ερευνητικές υποδομές ηλεκτρονικά βιβλία ηλεκτρονικά περιοδικά παρακολούθηση προγράμματα συμμετοχής σεμινάρια υβριδικά περιοδικά υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία χρυσός δρόμος

Σχετικά

Στόχοι της Μονάδας είναι η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της Ανοικτής Πρόσβασης και της Ανοικτής Επιστήμης, η υποστήριξη της στις δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτούς τους άξονες, η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, και η προώθηση όλων των επωφελών μέτρων -τεχνικής, νομικής ή πολιτικής φύσης-για τη διάθεση ερευνητικού υλικού.

Λογότυπο της HEAL-Link

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών / Μονάδα Επιστημονικής Επικοινώνησης

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών, 26504, Ρίο, Πάτρα.

email:

για την ανοικτή πρόσβαση  scholarly [at] heal-link.gr 

για τα ανοικτά δεδομένα  hardmin [at] heal-link.gr 

Αναζήτηση

©2025 HEAL-Link – Scholarly Communication | WordPress Theme by Superb WordPress Themes