Skip to content
Menu
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

  • Νέα
  • Ανοικτή Πρόσβαση
    • Ευρετήριο επιλέξιμων περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Οδηγός διαθέσιμων επιλογών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Παρακολούθηση Ανοικτής Πρόσβασης
    • Open Research Europe
  • Ανοικτά Δεδομένα
    • HARDMIN
    • Οδηγός χρήσης του HARDMIN
  • Υποστηρικτικό υλικό
    • Συνήθεις ερωτήσεις
    • Προωθητικό υλικό
    • Αξιολόγηση εκδοτικών επιλογών
  • Σχετικά
    • Ανοικτή Πρόσβαση στην Ελλάδα
    • ResBios: Υπεύθυνη Έρευνα & Καινοτομία
  • English
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Αναφορά σεμιναρίου για την ευρετηρίαση επιστημονικών περιοδικών στο DOAJ

By scholarly_adm on 24 Ιανουαρίου, 20254 Φεβρουαρίου, 2025

Το σεμινάριο με θέμα «Ευρετηρίαση Επιστημονικών Περιοδικών στο DOAJ», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) σε συνεργασία με το Directory of Open Access Journals (DOAJ), ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 23 Ιανουαρίου 2025. Το κύριο αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν η καθοδήγηση των επιστημονικών περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης της χώρας στη διαδικασία ευρετηρίασής τους στο DOAJ.

Το σεμινάριο απευθυνόταν κυρίως σε εκδοτικές ομάδες, που με βάση τη δημοσκόπηση που κάναμε κατά τη διάρκειά του αποτέλεσαν το 20% των συμμετεχόντων/ουσών. Όμως δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στα μέλη των εκδοτικών αυτών ομάδων, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ανήκε σε άλλες ομάδες, όπως βιβλιοθηκονόμοι και ερευνητές/τριες. Για τους εκδότες των περιοδικών, παρουσιάστηκαν πρακτικές οδηγίες και στρατηγικές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας τους, ενώ ακόμη και οι συμμετέχοντες εκτός του εκδοτικού χώρου είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ουσιαστική εικόνα του τρόπου λειτουργίας των περιοδικών, εστιάζοντας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως, οι τύποι ομότιμης κρίσης (peer review), οι άδειες που προσφέρουν οι εκδότες και το πόσο σημαντικές είναι, οι πολιτικές μεταβίβασης ή μη των πνευματικών δικαιωμάτων, το φαινόμενο της «ενδογένειας», κ.ά. Με βάση την πολλαπλής επιλογή ερώτηση για τη γλώσσα του περιοδικού που εκδίδουν φάνηκε ότι η πλειονότητα δημοσιεύει στα αγγλικά και τα ελληνικά, με 65 και 57% επί του συνόλου των απαντήσεων, ενώ θεωρούν ότι τα περιοδικά τους έχουν υψηλό επίπεδο ανοικτότητας. Το 70% των συμμετεχόντων/ουσών θεωρούν ότι τα περιοδικά τους είναι ανοικτά ή πολύ ανοικτά, δηλαδή άνω του 4 στην επταβάθμια κλίμακα που χρησιμοποιήσαμε.

Οι συμμετέχουσες έκριναν σε ποσοστό 80% ότι θα είναι πολύ χρήσιμη ή απλά χρήσιμη (7 και 6 στην επταβάθμια κλίμακα που χρησιμοποιήσαμε) η ευρετηρίαση στο DOAJ για το περιοδικό τους.

Οι ομιλητές, Δρ. Mahmoud Khalifa (Managing Editor & MENA Ambassador, DOAJ) και κ. Πόπης Φλώρου (Database Assistant, DOAJ), με την άμεση και κατατοπιστική προσέγγισή τους, απάντησαν λεπτομερώς στις ερωτήσεις του κοινού και προσέφεραν πολύτιμη πρακτική καθοδήγηση, αξιοποιώντας την εκτενή εμπειρία τους στον χώρο. Το σεμινάριο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, με περίπου 100 σταθερά συνδεδεμένους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκειά του, ενώ συνολικά το παρακολούθησαν 160 άτομα, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι συμμετέχοντες/ουσες αξιολόγησαν το σεμινάριο πολύ θετικά στο τέλος του, με συνολικό ποσοστό 96% που αντιστοιχεί στους βαθμούς 4 και 5 στην πενταβάθμια κλίμακα που χρησιμοποιήθηκε.

Category: Νέα
Tags: directory of open access journals, αναφορές, ανοικτή πρόσβαση, ελληνικά περιοδικά

Πλοήγηση άρθρων

Ενημέρωση για την πρόσβαση και τις δημοσιεύσεις ΑΠ του ΣΕΑΒ
Αντιλήψεις και στάσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στα ακαδημαϊκά ιδρύματα

Related Posts

Νέο περιβάλλον για το Directory of Open Access Books

24 Φεβρουαρίου, 2021
Read More

Δημοσίευση αναφοράς για τα Προγράμματα Ανοικτής Πρόσβασης του πρώτου εξαμήνου 2024

23 Σεπτεμβρίου, 2024
Read More

Ενημέρωση για την πρόσβαση και τις δημοσιεύσεις ΑΠ του ΣΕΑΒ

24 Δεκεμβρίου, 2024
Read More

Ετικέτες

Brill DeGruyter DOAJ F1000 HARDMIN IEEE IWA Publishing OpenAIRE Open Library for Humanities Open Research Europe PATTERN SCOAP3 SpringerNature Wiley ΣΕΑΒ έρευνα έρευνες αδαμάντινος δρόμος αναστολή αναφορές ανοικτή επιστήμη ανοικτή πρόσβαση ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι δημοσιεύσεις διαχείριση ερευνητικών δεδομένων εκδότες εκπαίδευση εκπαίδευση χρηστών ελληνικά περιοδικά επιστημονικά περιοδικά επιστημονική επικοινώνηση εργαλεία ερευνητές ερευνητικά δεδομένα ερευνητικές υποδομές ηλεκτρονικά βιβλία ηλεκτρονικά περιοδικά μελέτες νομικά παρακολούθηση πνευματικά δικαιώματα προγράμματα συμμετοχής σεμινάρια υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία χρυσός δρόμος

Σχετικά

Στόχοι της Μονάδας είναι η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της Ανοικτής Πρόσβασης και της Ανοικτής Επιστήμης, η υποστήριξη της στις δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτούς τους άξονες, η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, και η προώθηση όλων των επωφελών μέτρων -τεχνικής, νομικής ή πολιτικής φύσης-για τη διάθεση ερευνητικού υλικού.

Λογότυπο της HEAL-Link

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών / Μονάδα Επιστημονικής Επικοινώνησης

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών, 26504, Ρίο, Πάτρα.

email:

για την ανοικτή πρόσβαση  scholarly [at] heal-link.gr 

για τα ανοικτά δεδομένα  hardmin [at] heal-link.gr 

Αναζήτηση

©2025 HEAL-Link – Scholarly Communication | WordPress Theme by Superb WordPress Themes