Skip to content
Menu
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

  • Νέα
  • Ανοικτή Πρόσβαση
    • Ευρετήριο επιλέξιμων περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Οδηγός διαθέσιμων επιλογών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Παρακολούθηση Ανοικτής Πρόσβασης
    • Open Research Europe
  • Ανοικτά Δεδομένα
    • HARDMIN
    • Οδηγός χρήσης του HARDMIN
  • Υποστηρικτικό υλικό
    • Συνήθεις ερωτήσεις
    • Προωθητικό υλικό
    • Αξιολόγηση εκδοτικών επιλογών
  • Σχετικά
    • Ανοικτή Πρόσβαση στην Ελλάδα
    • ResBios: Υπεύθυνη Έρευνα & Καινοτομία
  • English
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Το PATTERN στο 30o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

By scholarly_adm on 26 Οκτωβρίου, 202426 Οκτωβρίου, 2024

Στις 25 Οκτωβρίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, συνεργάτης του έργου PATTERN, πραγματοποίησε ένα εργαστήριο για τη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων (RDM, Research Data Management) στο πλαίσιο του 30ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στην Αθήνα. Στο εργαστήριο συμμετείχαν 20 άτομα που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια εισαγωγή στο RDM και να ενημερωθούν για την επικείμενη εκπαίδευση «PATTERN- Quickstart to Open Science».

Two persons explaining the concepts of Research Data Management

Το εργαστήριο σχεδιάστηκε για να είναι διαδραστικό για τους συμμετέχοντες/ουσες και να τους εμπλέξει σε συζητήσεις για να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις πρακτικές RDM. Αρκετές ασκήσεις τους επέτρεψαν να συσχετίσουν τις υπάρχουσες πρακτικές τους με τις πρότυπες, καθώς και να δηλώσουν σε ποιο στάδιο της RDM αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή όχι. Πολλοί παρευρισκόμενοι είπαν ότι αισθάνονται σίγουροι και ενημερωμένοι για το σχεδιασμό και την οργάνωση διαδικασιών RDM, καθώς και για τη συλλογή και συγκομιδή δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, ο σχεδιασμός καταναλώνει μεγάλη προσπάθεια, μαζί με το στάδιο αποθήκευσης και διατήρησης δεδομένων.

A sketch showing participants of the workshop looking at a table to provide their input for an exercise.

Οι συμμετέχοντες/ουσες έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την εισαγωγή της RDM στην Ελλάδα και πώς οι συνθήκες απαγορεύουν την ευρεία υιοθέτησή της. Τόνισαν επίσης την ανάγκη ολοκλήρωσης του αποθετηρίου ερευνητικών δεδομένων HARDMIN με άλλα εργαλεία, όπως το εργαλείο σχεδιασμού διαχείρισης δεδομένων Argos, για την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών της κοινότητας. Αρκετοί συμμετέχοντες τόνισαν τον ρόλο των βιβλιοθηκών στην RDM και πόσο κοντά είναι στον πυρήνα των υπηρεσιών τους, δίνοντας την ευκαιρία να επισημανθούν οι βέλτιστες πρακτικές, όπως η ιστοσελίδα υποστήριξης RDM που παρέχει η Βιβλιοθήκη John S. Baily του ACG. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα επικείμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια του PATTERN, στα οποία θα συζητηθεί και το θέμα της Ανοικτής Πρόσβασης. Το εργαστήριο αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες ακολουθώντας τις οδηγίες του εταίρου του έργου ZSI συγκεντρώνοντας πολλά θετικά σχόλια και αναφέροντας την ανάγκη παροχής περισσότερων ευκαιριών κατάρτισης.

Συντελεστές

Οι συντονιστές του εργαστηρίου ήταν ο Μάριος Μπαλατζάρας και ο Γιάννης Τσάκωνας και στην προσαρμογή και δημιουργία περιεχομένου υπήρξαν πολύτιμες συνεισφορές από την Θεοδώρα Καραΐσκου. Doodles του Γιάννη Τσάκωνα.

Φωτογραφίες

A TV screen showing the slides of the workshop
A person giving a lecture
Attendees filling in details on a grid
Category: Νέα
Tags: PATTERN, εκπαίδευση, υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία

Πλοήγηση άρθρων

Ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα κάλυψης δημοσίευσης ΑΠ υπό τις συμφωνίες του ΣΕΑΒ το 2025
Τα πρώτα βήματα του “Quickstart to Research Data Management”

Related Posts

Αναστολή του προγράμματος Ανοικτής Πρόσβασης με τον DeGruyter

18 Δεκεμβρίου, 2023
Read More

Ολοκλήρωση του δευτέρου κύκλου του “Quickstart to Research Data Management”

16 Απριλίου, 2025
Read More

Νέο περιβάλλον για το Directory of Open Access Books

24 Φεβρουαρίου, 2021
Read More

Ετικέτες

Brill DeGruyter DOAJ F1000 HARDMIN IEEE IWA Publishing OpenAIRE Open Library for Humanities Open Research Europe PATTERN SCOAP3 SpringerNature Wiley ΣΕΑΒ έρευνα έρευνες αδαμάντινος δρόμος αναστολή αναφορές ανοικτή επιστήμη ανοικτή πρόσβαση ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι δημοσιεύσεις διαχείριση ερευνητικών δεδομένων εκδότες εκπαίδευση εκπαίδευση χρηστών ελληνικά περιοδικά επιστημονικά περιοδικά επιστημονική επικοινώνηση εργαλεία ερευνητές ερευνητικά δεδομένα ερευνητικές υποδομές ηλεκτρονικά βιβλία ηλεκτρονικά περιοδικά μελέτες νομικά παρακολούθηση πνευματικά δικαιώματα προγράμματα συμμετοχής σεμινάρια υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία χρυσός δρόμος

Σχετικά

Στόχοι της Μονάδας είναι η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της Ανοικτής Πρόσβασης και της Ανοικτής Επιστήμης, η υποστήριξη της στις δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτούς τους άξονες, η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, και η προώθηση όλων των επωφελών μέτρων -τεχνικής, νομικής ή πολιτικής φύσης-για τη διάθεση ερευνητικού υλικού.

Λογότυπο της HEAL-Link

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών / Μονάδα Επιστημονικής Επικοινώνησης

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών, 26504, Ρίο, Πάτρα.

email:

για την ανοικτή πρόσβαση  scholarly [at] heal-link.gr 

για τα ανοικτά δεδομένα  hardmin [at] heal-link.gr 

Αναζήτηση

©2025 HEAL-Link – Scholarly Communication | WordPress Theme by Superb WordPress Themes