Στις 25 Οκτωβρίου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, συνεργάτης του έργου PATTERN, πραγματοποίησε ένα εργαστήριο για τη διαχείριση ερευνητικών δεδομένων (RDM, Research Data Management) στο πλαίσιο του 30ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στην Αθήνα. Στο εργαστήριο συμμετείχαν 20 άτομα που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια εισαγωγή στο RDM και να ενημερωθούν για την επικείμενη εκπαίδευση «PATTERN- Quickstart to Open Science».
Το εργαστήριο σχεδιάστηκε για να είναι διαδραστικό για τους συμμετέχοντες/ουσες και να τους εμπλέξει σε συζητήσεις για να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις πρακτικές RDM. Αρκετές ασκήσεις τους επέτρεψαν να συσχετίσουν τις υπάρχουσες πρακτικές τους με τις πρότυπες, καθώς και να δηλώσουν σε ποιο στάδιο της RDM αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ή όχι. Πολλοί παρευρισκόμενοι είπαν ότι αισθάνονται σίγουροι και ενημερωμένοι για το σχεδιασμό και την οργάνωση διαδικασιών RDM, καθώς και για τη συλλογή και συγκομιδή δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, ο σχεδιασμός καταναλώνει μεγάλη προσπάθεια, μαζί με το στάδιο αποθήκευσης και διατήρησης δεδομένων.
Οι συμμετέχοντες/ουσες έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την εισαγωγή της RDM στην Ελλάδα και πώς οι συνθήκες απαγορεύουν την ευρεία υιοθέτησή της. Τόνισαν επίσης την ανάγκη ολοκλήρωσης του αποθετηρίου ερευνητικών δεδομένων HARDMIN με άλλα εργαλεία, όπως το εργαλείο σχεδιασμού διαχείρισης δεδομένων Argos, για την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών της κοινότητας. Αρκετοί συμμετέχοντες τόνισαν τον ρόλο των βιβλιοθηκών στην RDM και πόσο κοντά είναι στον πυρήνα των υπηρεσιών τους, δίνοντας την ευκαιρία να επισημανθούν οι βέλτιστες πρακτικές, όπως η ιστοσελίδα υποστήριξης RDM που παρέχει η Βιβλιοθήκη John S. Baily του ACG. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα επικείμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια του PATTERN, στα οποία θα συζητηθεί και το θέμα της Ανοικτής Πρόσβασης. Το εργαστήριο αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες ακολουθώντας τις οδηγίες του εταίρου του έργου ZSI συγκεντρώνοντας πολλά θετικά σχόλια και αναφέροντας την ανάγκη παροχής περισσότερων ευκαιριών κατάρτισης.
Συντελεστές
Οι συντονιστές του εργαστηρίου ήταν ο Μάριος Μπαλατζάρας και ο Γιάννης Τσάκωνας και στην προσαρμογή και δημιουργία περιεχομένου υπήρξαν πολύτιμες συνεισφορές από την Θεοδώρα Καραΐσκου. Doodles του Γιάννη Τσάκωνα.