Skip to content
Menu
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

  • Νέα
  • Ανοικτή Πρόσβαση
    • Ευρετήριο επιλέξιμων περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Οδηγός διαθέσιμων επιλογών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Παρακολούθηση Ανοικτής Πρόσβασης
    • Open Research Europe
  • Ανοικτά Δεδομένα
    • HARDMIN
    • Οδηγός χρήσης του HARDMIN
  • Υποστηρικτικό υλικό
    • Συνήθεις ερωτήσεις
    • Προωθητικό υλικό
    • Αξιολόγηση εκδοτικών επιλογών
  • Σχετικά
    • Ανοικτή Πρόσβαση στην Ελλάδα
    • ResBios: Υπεύθυνη Έρευνα & Καινοτομία
  • English
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Δημοσίευση αναφοράς για τα Προγράμματα Ανοικτής Πρόσβασης του έτους 2022

By scholarly_adm on 31 Μαρτίου, 202313 Ιουνίου, 2023

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δημοσιεύθηκε η αναφορά προόδου των Προγραμμάτων Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ για το έτος 2022.

Δείτε την αναφορά του έτους 2022

Η αναφορά περιλαμβάνει μόνο τις δημοσιεύσεις που στηρίζονται από τις συμφωνίες απαλλαγής και έκπτωσης, ενώ οι δημοσιεύσεις από το συμμετοχικό πρόγραμμα του ΣΕΑΒ SCOAP3 θα προστεθούν σε μετέπειτα στάδιο. Για αυτές τις δύο όμως κατηγορίες στήριξης, παρατηρήθηκε αύξηση 63,27% σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, υποστηρίχθηκαν 578 δημοσιεύσεις έναντι 354 το 2021. Η σημαντική αυτή αύξηση είναι εύλογη γιατί το 2022 συμμετείχαν περισσότεροι εκδότες, δηλαδή δέκα αντί για επτά. Από αυτούς τους δέκα, οι εννέα παρέχουν προγράμματα πλήρους απαλλαγής και ο ένας προγράμματα έκπτωσης.

Χάρηκα πολύ για τη συνεργασία και θα ήθελα να σας συγχαρώ, εσάς και εν γένει τον ΣΕΑΒ, για τον τόσο υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό σας.
Ερευνήτρια από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Οι περισσότερες δημοσιεύσεις αφορούσαν τις Επιστήμες Υγείας (161) και επωφελήθηκαν ερευνητές από 33 ελληνικά – ακαδημαϊκά και ερευνητικά – ιδρύματα, έναντι 31 το 2021.

Η συμμετοχή εκδοτών με μεγάλο κατάλογο υβριδικών περιοδικών έχουν αντιστρέψει τα ποσοστά μεταξύ χρυσών και υβριδικών περιοδικών, με τα πρώτα να έχουν ένα ποσοστό 15,2% και τα δεύτερα 84% (57,4 και 42,6% το προηγούμενο έτος αντιστοίχως). Η πιο συνήθης άδεια Creative Commons παρέμεινε η CC-BY με ποσοστό 73,3% (έναντι 92%). Παράλληλα, αυξήθηκαν οι τύποι των άρθρων που δημοσιεύονται από τρεις σε δέκα, ενώ ο τύπος Research Article είναι ο πιο δημοφιλής.

Αναφορικά με τα προγράμματα πλήρους απαλλαγής (waivers) όπου υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι, στην Royal Society of Chemistry καλύφθηκε το 71.4% του ορίου (80% το 2021), ενώ στον De Gruyter 52% του ορίου. Αύξηση υπήρξε στις δημοσιεύσεις του Oxford University Press όπου καταγράφηκαν 42 δημοσιεύσεις από 231 σε βάθος τριετίας (έναντι επτά το 2021), ενώ στον SpringerNature ξεπεράστηκε το όριο των 203 δημοσιεύσεων (συνολικά 206). Στον εκδοτικό οίκο Wiley, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε κοντά στο τέλος του έτους, καλύφθηκαν 48 από τις 400 δημοσιεύσεις.

Σας ευχαριστω και σας συγχαιρω για την αμεση και αποτελεσματικη δραση σας!
Ερευνήτης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στον παραπάνω αριθμό μπορούν να προστεθούν και 15 δωρεάν εργασίες (gratis) της IEEE που δόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο λόγω της καθυστέρησης έναρξης του προγράμματος και μία δημοσίευση στο συμμετοχικό πρόγραμμα Open Library for Humanities.

Οι παραπάνω δείκτες έχουν παραχθεί λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε ότι ο/η κύριος/α συγγραφέας (corresponding author) ανήκει σε ίδρυμα-μέλος του ΣΕΑΒ. Θυμίζουμε ότι τα δεδομένα λαμβάνονται από τους συνεργαζόμενους εκδοτικούς οίκους και στη συνέχεια ελέγχονται, κανονικοποιούνται και εμπλουτίζονται από το προσωπικό της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης. Παράλληλα, η Μονάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, υποστήριζε τις ερευνητικές κοινότητες των μελών του ΣΕΑΒ και εξυπηρέτησε 765 αιτήματα υποστήριξης έναντι 381 το 2021.

Category: Νέα
Tags: αναφορές, ανοικτή πρόσβαση, επιστημονικά περιοδικά

Πλοήγηση άρθρων

Σεμινάρια εκδοτών επιστημονικών περιοδικών του HEAL-Link για τη διαδικασία δημοσίευσης
Ενημερωτικά σεμινάρια του Wiley για ερευνητές/τριες

Related Posts

Αναφορά σεμιναρίου για την ευρετηρίαση επιστημονικών περιοδικών στο DOAJ

24 Ιανουαρίου, 2025
Read More

Εργαλεία για την εύρεση εργασιών Ανοικτής Πρόσβασης

12 Μαΐου, 2021
Read More

Αντιλήψεις και στάσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στα ακαδημαϊκά ιδρύματα

17 Φεβρουαρίου, 2025
Read More

Ετικέτες

Brill DeGruyter DOAJ F1000 HARDMIN IEEE IWA Publishing OpenAIRE Open Library for Humanities Open Research Europe PATTERN SCOAP3 SpringerNature Wiley ΣΕΑΒ έρευνα έρευνες αδαμάντινος δρόμος αναστολή αναφορές ανοικτή επιστήμη ανοικτή πρόσβαση ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι δημοσιεύσεις διαχείριση ερευνητικών δεδομένων εκδότες εκπαίδευση εκπαίδευση χρηστών ελληνικά περιοδικά επιστημονικά περιοδικά επιστημονική επικοινώνηση εργαλεία ερευνητές ερευνητικά δεδομένα ερευνητικές υποδομές ηλεκτρονικά βιβλία ηλεκτρονικά περιοδικά μελέτες νομικά παρακολούθηση πνευματικά δικαιώματα προγράμματα συμμετοχής σεμινάρια υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία χρυσός δρόμος

Σχετικά

Στόχοι της Μονάδας είναι η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της Ανοικτής Πρόσβασης και της Ανοικτής Επιστήμης, η υποστήριξη της στις δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτούς τους άξονες, η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, και η προώθηση όλων των επωφελών μέτρων -τεχνικής, νομικής ή πολιτικής φύσης-για τη διάθεση ερευνητικού υλικού.

Λογότυπο της HEAL-Link

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών / Μονάδα Επιστημονικής Επικοινώνησης

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών, 26504, Ρίο, Πάτρα.

email:

για την ανοικτή πρόσβαση  scholarly [at] heal-link.gr 

για τα ανοικτά δεδομένα  hardmin [at] heal-link.gr 

Αναζήτηση

©2025 HEAL-Link – Scholarly Communication | WordPress Theme by Superb WordPress Themes