Skip to content
Menu
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

  • Νέα
  • Ανοικτή Πρόσβαση
    • Ευρετήριο επιλέξιμων περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Οδηγός διαθέσιμων επιλογών Ανοικτής Πρόσβασης
    • Παρακολούθηση Ανοικτής Πρόσβασης
    • Open Research Europe
  • Ανοικτά Δεδομένα
    • HARDMIN
    • Οδηγός χρήσης του HARDMIN
  • Υποστηρικτικό υλικό
    • Συνήθεις ερωτήσεις
    • Προωθητικό υλικό
    • Αξιολόγηση εκδοτικών επιλογών
  • Σχετικά
    • Ανοικτή Πρόσβαση στην Ελλάδα
    • ResBios: Υπεύθυνη Έρευνα & Καινοτομία
  • English
Λογότυπο της Μονάδας Επιστημονικής Επικοινώνησης HEAL-Link – Scholarly Communication

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Δημοσίευση αναφοράς για τα Προγράμματα Ανοικτής Πρόσβασης του έτους 2023

By scholarly_adm on 29 Μαρτίου, 202429 Μαρτίου, 2024

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η αναφορά προόδου των Προγραμμάτων Ανοικτής Πρόσβασης του ΣΕΑΒ για το έτος 2023 είναι πλέον διαθέσιμη. Σε αυτήν την έκδοση, συμπεριλαμβάνονται μόνο οι δημοσιεύσεις που υποστηρίζονται από τις συμφωνίες απαλλαγής και έκπτωσης, καθώς οι δημοσιεύσεις από τα συμμετοχικά προγράμματα προστίθενται σε μετέπειτα στάδιο.

Διαβάστε την αναφορά για το έτος 2023

Έχοντας καλύψει 1.589 δημοσιεύσεις, σημειώνεται αύξηση κατά 171% στις δημοσιεύσεις αυτές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων σε πολλούς εκδότες, όπως οι Cambridge University Press, Oxford University Press και Elsevier, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση που υπήρξε σε κάποιους πολύ γνωστούς εκδοτικούς οίκους, ιδιαίτερα στον Springer, στον Wiley και στην IEEE.

Οι δημοσιεύσεις διακρίνονται σε διάφορες θεματικές ενότητες, με τις Επιστήμες Υγείας να επικρατούν και πάλι. Επιπλέον, τα Υβριδικά περιοδικά εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν καλύπτοντας το 86,8% των δημοσιεύσεων, ενώ η άδεια CC BY παραμένει η πιο συνηθισμένη, ακόμη και με χαμηλότερο ποσοστό του 66,7% (σε σχέση με το ποσοστό του 74,1% του προηγούμενου έτους). Όσον αφορά τους τύπους των δημοσιεύσεων, το ερευνητικό άρθρο (research article) παραμένει ο πιο κοινός τύπος εργασίας.

Αναφορικά με τα προγράμματα πλήρους απαλλαγής, το όριο καλύφθηκε εν μέρει, με την περίπτωση του SpringerNature να υπερκαλύπτεται, ο εκδοτικός οίκος Wiley να καλύπτεται σε ποσοστό 79%, ο DeGruyter κατά 96% και η Royal Society of Chemistry κατά 63%.

Και αυτή τη χρονιά συμμετείχαν 33 Ιδρύματα-Μέλη του ΣΕΑΒ (ίδιος αριθμός Ιδρυμάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), με γενικά αυξητικές τάσεις στον αριθμό των δημοσιεύσεων σε καθένα από αυτά. Είναι αξιοπρόσεκτη η μεγάλη αύξηση στις δημοσιεύσεις που προέρχονταν από κάποια από τα Ιδρύματα της περιφέρειας. Για παράδειγμα, οι δημοσιεύσεις στα Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο υπερδιπλασιάστηκαν. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία των βιβλιοθηκών μελών του Συνδέσμου στη διάδοση των προγραμμάτων και την ισότιμη στήριξη που ο ΣΕΑΒ προσφέρει σε ολόκληρο τον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη.

Category: Νέα
Tags: αναφορές, ανοικτή πρόσβαση, επιστημονικά περιοδικά

Πλοήγηση άρθρων

Δυνατότητα δημοσίευσης στα περιοδικά του Open Library of Humanities
Επικείμενη εξάντληση άρθρων Ανοικτής Πρόσβασης στον SpringerNature

Related Posts

Διαδικτυακό σεμινάριο για την ευρετηρίαση επιστημονικών περιοδικών στο DOAJ

13 Δεκεμβρίου, 2024
Read More

Ανανέωση συμφωνίας με τον εκδοτικό οίκο Elsevier

12 Οκτωβρίου, 2022
Read More

1ο διαδικτυακό OpenAIRE train-the-trainer bootcamp

20 Απριλίου, 2022
Read More

Ετικέτες

Brill DeGruyter DOAJ F1000 HARDMIN IEEE IWA Publishing OpenAIRE Open Library for Humanities Open Research Europe PATTERN SCOAP3 SpringerNature Wiley ΣΕΑΒ έρευνα έρευνες αδαμάντινος δρόμος αναστολή αναφορές ανοικτή επιστήμη ανοικτή πρόσβαση ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι δημοσιεύσεις διαχείριση ερευνητικών δεδομένων εκδότες εκπαίδευση εκπαίδευση χρηστών ελληνικά περιοδικά επιστημονικά περιοδικά επιστημονική επικοινώνηση εργαλεία ερευνητές ερευνητικά δεδομένα ερευνητικές υποδομές ηλεκτρονικά βιβλία ηλεκτρονικά περιοδικά μελέτες νομικά παρακολούθηση πνευματικά δικαιώματα προγράμματα συμμετοχής σεμινάρια υπεύθυνη έρευνα και καινοτομία χρυσός δρόμος

Σχετικά

Στόχοι της Μονάδας είναι η ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα της Ανοικτής Πρόσβασης και της Ανοικτής Επιστήμης, η υποστήριξη της στις δράσεις που αναπτύσσονται σε αυτούς τους άξονες, η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, και η προώθηση όλων των επωφελών μέτρων -τεχνικής, νομικής ή πολιτικής φύσης-για τη διάθεση ερευνητικού υλικού.

Λογότυπο της HEAL-Link

Επικοινωνία

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών / Μονάδα Επιστημονικής Επικοινώνησης

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών, 26504, Ρίο, Πάτρα.

email:

για την ανοικτή πρόσβαση  scholarly [at] heal-link.gr 

για τα ανοικτά δεδομένα  hardmin [at] heal-link.gr 

Αναζήτηση

©2025 HEAL-Link – Scholarly Communication | WordPress Theme by Superb WordPress Themes